La tăierea pieselor din tablă și a produselor din aluminiu, tehnologia laser este una dintre cele mai utilizate în procesele din sectorul industrial, în principal datorită preciziei și vitezei sale. În cele ce urmează vei regăsi informații utile despre cum funcționează tăierea cu laser, avantajele și aplicațiile sale industriale. Compania Analko execută o gamă variată de astfel de proceduri, în funcție de cerințele și proiectele clienților.
Cum funcționează prelucrarea cu laser?
Tăierea cu laser este o tehnică care, prin energie termică, este utilizată pentru a separa bucăți și structuri metalice. În timpul procesului de tăiere, fasciculul laser concentrează lumina pe un punct de pe suprafața materialului de lucru, ridicându-i temperatura până când se topește sau se vaporizează. Odată ce fasciculul laser a trecut de suprafață, începe procesul de tăiere, redirecționând fasciculul laser în punctele determinate în funcție de geometria selectată până când materialul este complet separat.
Odată terminat procesul de tăiere, efectuat cu utilaje specializate și extrem de tehnologice, se folosește gaz sub presiune (oxigen, azot sau CO2) pentru extragerea materialului rezultat.
Ce materiale pot fi tăiate cu laserul?
Tehnologia laser permite prelucrarea unei multitudini de materiale plastice, textile, organice sau metalice. În funcție de utilajele utilizate și de materialul piesei, acesta poate fi supus diferitelor procese, cum ar fi tăierea, gravarea, marcarea etc. Tăierea cu laser permite prelucrarea unor piese din tablă și materiale metalice precum: foi de oțel, oțel inoxidabil, aluminiu, aluminiu anodizat, crom, metale prețioase, metal vopsit, alamă, cupru, titan, etc.
Care sunt avantajele tăierii cu laser?
Dintre principalele motive și avantaje ale procedurii de taiere laser a metalului, în sectorul industrial, merită subliniate:
- Precizie ridicată: permite tăieturi de diferite forme geometrice, fie ele neregulate, fine sau cu contururi complexe. Este potrivit pentru pre-tăiere sau tăiere a excesului de material.
- Versatilitate: poate fi folosit pentru separarea diferitelor materiale organice și anorganice, inclusiv foi metalice sau materiale care permit construirea de piese cu diferite geometrii ale tablelor de oțel, oțel inoxidabil sau aluminiu.
- Agilitate: procesul de tăiere cu laser nu necesită matrițe de tăiere pentru fabricarea pieselor și permite, de asemenea, ajustări ale siluetei.
- Eficiență: după utilizarea laserului, nu este necesar să se efectueze o post-procesare a piesei, cum ar fi etanșarea sau șlefuirea, economisind astfel timp în procesul de fabricație.
Care sunt dezavantajele tăierii cu laser?
Având avantajele evidente asociate cu acest tip de tăiere, există și dezavantaje. Principalul dezavantaj al tăierii cu laser este forța sau energia necesară pentru a crea un fascicul laser. Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia laser evoluează și se îmbunătățește continuu , acest dezavantaj va fi foarte probabil corectat în curând.
În plus, unul dintre principalele dezavantaje îl reprezintă fumurile care pot apărea la tăierea materialelor sintetice, cum ar fi plasticul. Pentru a depăși acest dezavantaj pe piață, există mai multe soluții diferite, care sunt relativ costisitoare și complexe de implementat. La fel, una dintre problemele cu tăierea cu laser este menținerea componentelor sensibile ale capului laser. În timpul întreținerii, există un risc de rănire a unui tehnician care poate fi rănit prin manipularea neautorizată a unui fascicul laser.
Alte dezavantaje ale tăierii cu laser sunt:
- Eficiența se modifică în raport cu grosimea materialului, viteza de tăiere etc.
- În funcție de materialul care trebuie tăiat, există riscul de deteriorare a temperaturii de dezvoltare
- Prețul de achiziție al tehnologiei.