Dobânda fixă este considerată cea mai bună soluție în fața creșterii ratelor | O treime dintre consumatori nu vor să se împrumute în perioada următoare

Dobânda fixă este văzută de 39% dintre români drept cea mai bună soluție pentru ei, chiar dacă este mai mare decât dobânda variabilă. Răspunsul a fost dat în cadrul unui sondaj de opinie realizat de comparatorul bancar Finzoom.ro, la solicitarea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Negocierea cu banca în cadrul CSALB se regăsește printre primele opțiuni ale consumatorilor care doresc ameliorarea situației lor financiare, după refinanțarea la propria bancă (8%) și rambursarea în avans (7%). Măsurile ce pot genera procese în instanțele de judecată, precum darea în plată, nu reprezintă o variantă dezirabilă decât pentru 1% dintre cei 1.484 respondenți care au răspuns chestionarului. Acest lucru arată că familiile care se confruntă cu creșterea ratelor doresc să găsească o rezolvare a problemelor financiare care să le permită continuarea contractului, nu pierderea imobilului ipotecat în care locuiesc (în majoritatea cazurilor).


Perioada dificilă prin care trec debitorii ca urmare a situației economice generale și a creșterii dobânzilor îi face pe români să fie precauți în a mai contracta un împrumut în perioada următoare. Potrivit răspunsurilor date în chestionarul “Relația ta cu banca”, prima opțiune pentru 30% dintre respondenți este să nu se împrumute în perioada următoare. A doua alegere (26%) este să facă un credit de nevoi personale sau să aleagă un card de credit. Așadar, suma împrumutată să fie mai mică și mai ușor de achitat. Împrumuturile de la familie sau prieteni reprezintă o variantă pentru 16% dintre consumatori, în timp ce creditul pentru achiziția unei locuințe este dorit de doar 7% dintre români în acest moment.

Analizând categoria celor care au împrumuturi (37% dintre respondenți nu au împrumuturi), mai mult de jumătate dintre ei (55%) sunt îndatorați mai puțin de un sfert din nivelul veniturilor. O treime au gradul de îndatorare între 25 și 50% din venituri, fiind într-o zonă sensibilă din punctul de vedere al modului în care poate evolua capacitatea de achitare a împrumuturilor. O situația îngrijorătoare și un semnal de alarmă pentru instituțiile de credit reprezintă 13% dintre cei împrumutați, care afirmă că gradul lor de îndatorare depășește jumătate din veniturile familiei.

La întrebarea “Care sunt cele mai mari temeri privind situația viitoare și care ar putea genera dificultăți financiare?” (întrebare cu răspunsuri multiple) , cei mai mulți consideră pierderea locului de muncă (60%) drept cea mai mare amenințare pentru situația lor financiară. Schimbarea situației economice generale din cauza inflației, războiului sau pandemiei reprezintă un motiv de îngrijorare pentru 51% dintre respondenți. Creșterea dobânzilor se situează abia pe al 5-lea loc ca motiv de îngrijorare (36%), după apariția unor probleme medicale (47%) și scăderea salariului (45%). Temerile de mai sus, odată ce devin realitate, reprezintă motive întemeiate și obiective pentru formularea unei posibile cereri de negociere cu banca prin intermediul CSALB.

Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB: „Sperăm că aceste rezultate ale chestionarului vor fi utile băncilor în încercarea acestora de a înțelege mai bine dificultățile și așteptările pe care le au consumatorii de servicii financiare. Vedem că oamenii așteaptă oferte bune, fie pentru dobânzi fixe, fie pentru refinanțarea împrumuturilor care au devenit costisitoare prin creșterea dobânzilor, dar vor și o rezolvare prin intermediul CSALB a problemelor cu care se confruntă. Totodată, piața creditelor noi a suferit deja o contracție, acest lucru punând o presiune și mai mare pe nivelul de intermediere financiară care în România este extrem de scăzut, sub 27%, cel mai mic din UE. Orice strategie vor adopta băncile, inclusiv pentru a încerca să reducă dezintermedierea financiară, trebuie să dea încredere clienților că aceștia se pot baza pe instituția financiară mai ales în momentele dificile, cum sunt cele prin care trecem.”

Irina Chițu, analist financiar și director comparator bancar Finzoom.ro: „Chestionarul evidențiază, printre altele, un aspect important: povara creditelor nu este nici pe departe cea mai mare în bugetul unei familii, fiind depășită de scumpirea alimentelor (55%) și a utilităților (54%). Abia pe locul trei (34%) este impactul ratelor asupra bugetului. Pentru a face față tuturor provocărilor acestor vremuri, fiecare dintre noi trebuie să analizeze bugetul familiei și să ia măsuri pentru reducerea propriilor cheltuieli: prin reducerea consumului, eliminarea risipei și prin renegocierea tuturor contractelor cu furnizorii de utilități, precum și a contractelor bancare (negociere care se poate face direct cu banca, sau gratuit prin intermediul unui conciliator de la CSALB). Acum se pot compara online prețurile la energie, gaze, alimente, combustibili, cât și produsele și serviciile de la toate băncile, iar consumatorii pot alege în cunoștință de cauză.”

Sondajul de opinie “Relația ta cu banca” a fost realizat în lunile august-septembrie 2022, iar chestionarul a fost completat de 1.484 de respondenți, majoritatea între 25 și 55 de ani (70%), salariați (62%) și cu venituri lunare între 2.500-5.000 de lei (39%).

Despre CSALB: CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Mai multe informații despre activitatea Centrului puteți obține și la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

Zeci de mii de elevi și studenți participă la cel mai mare quiz de gaming și cultură generală din România

 

București, 14 septembrie 2022 – Gaming Marathon-ul de toamnă le este dedicat milioanelor de elevi și studenți care se întorc în sălile de clasă după mai bine de doi ani de cursuri preponderent online.

Pe 17 septembrie, pe www.gaming-marathon.ro,  unii din cei mai cunoscuți streameri din România vor petrece alături de comunitățile lor multe ore pline de gaming si momente educative, pentru că oricare dintre jocurile din maraton poate fi, pe lângă un mod de petrecere a timpului liber, și un instrument de învățare alternativă.

Ora de gaming – quiz de gaming și cultură generală

Zeci de mii de elevi și studenți sunt așteptați să participe la evenimentul principal al maratonului, Ora de gaming, susțínută de Vodafone GigaNetwork 5G și Fibră. Mentorii celui mai mare quiz online de gaming și cultură generală organizat în România vor fi Ovvy, Antonia, Mădălin si AmyClaire, streameri recunoscuți pentru conținutul pe care îl oferă în FIFA, CS:GO, Brawl Stars și League of Legends.

Întrebările pregătite de cei patru mentori vor fi din sfera gamingului, istoriei și geografiei. Fiecare întrebare va avea patru variante de răspuns, iar tinerii vor putea răspunde în mai puțin de 10 secunde. La final, cei mai buni 10 participanți la Ora de gaming vor câștiga dispozitive de gaming.

Ora de gaming are loc sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 14:00 pe canalul de YouTube al lui Ovvy. Toți participanții trebuie să aibă un cont activ pe kahoot.com. Participarea este gratuită.

“Odată cu începerea anului școlar și universitar, vrem să readucem în discuție la Gaming Marathon beneficiile jocurilor video în educația și dezvoltarea tinerilor. Mai mult, îi invățăm cum să strângă, să economisească și să cheltuiască banii cu cap în jocurile video și în viața de zi cu zi. Îi așteptăm sâmbătă pe toți studenții și elevii să ia parte la, probabil, cel mai mare quiz de gaming și cultură generală care s-a organizat vreodată în România”, a precizat Tudor Dăescu, co-organizator Gaming Marathon.

Tedereu, zaSami și IceManLucky, streamerii din Good Game League, prima ligă de creatori care fac gaming de bine, vor vorbi despre rolul jocurilor video în educație și îi vor antrena în discuții și pe membrii comunităților lor.

Educația financiară în gaming

În cadrul maratonului, gamerii au parte de educaţie financiară într-un mod inedit de la creatorii preferaţi, o acțiune upgraded by George. Meitii și Theo vor oferi, în Brawl Stars și FIFA, tips & tricks tinerilor despre cum să-şi gestioneze cât mai bine banii şi resursele în jocuri și în viața de zi cu zi.

Pentru un viitor sustenabil

Samsung caută cele mai tari idei pentru un viitor sustenabil și dă startul celei de-a doua ediții a competiției Solve for Tomorrow dedicată elevilor de liceu. Cele 4 categorii în care tinerii își pot înscrie proiectele sunt: Mediu Înconjurător, Diversitate și Incluziune Socială, Educație și Dezvoltare Durabilă. Competiția își propune să aducă împreună tehnologia, educația, soluțiile eficiente și sustenabile pentru a rezolva probleme pe care elevii le identifică în comunitățile din care fac parte. Finala competiției va avea loc la București, pe 21 februarie 2023. În cadrul Gaming Marathon, Reddysh și Tedereu vor povesti gamerilor despre misiunea și programul acestei competiții.

Turnee diverse cu premii

Competițiile deja istorice dintre Lectură și Bercea continuă și la acest marathon, cu un al treilea duel. Sâmbătă, 17 septembrie, cei doi își vor forma cele mai competitive echipe alături de membrii comunităților lor și se vor înfrunta în cele mai populare hărți de CS:GO.

S1KE îi va provoca pe jucătorii de Fornite la turnee 1 vs 1 în modul boxfight, iar cei mai buni concurenți vor câștiga device-uri de gaming.

Mobile gaming-ul nu va lipsi din marathon, Tedereu organizând turnee dedicate în PUBG Mobile.

Mai multe detalii despre Gaming Marathon, line-up-ul complet și programul jocurilor se găsesc pe www.gaming-marathon.ro.

TCL prezintă cel mai mare Mini LED TV din lume, electrocasnice de ultimă generație și accesorii purtabile intuitive la IFA 2022

TCL vine cu o gamă completă de produse, de la televizoare premium, la bare de sunet premiate și aparate de aer condiționat inovatoare, pentru un stil de viață smart

București, 2 septembrie 2022 – TCL, unul dintre principalii jucători din industria TV la nivel mondial și printre cei mai mari producători de dispozitive electronice de consum, participă la IFA 2022 în Berlin din 2 până pe 6 septembrie – prima prezență la un eveniment de profil de asemenea anvergură, din 2019. Sub semnătura Inspire Greatness, TCL prezintă o selecție de produse de top la nivel mondial în sala 21A, în cadrul unui stand interactiv extins pe o suprafață de 2.500 metri pătrați.

Pe lângă noile linii de sisteme home theater și electrocasnice, ediția 2022, TCL va prezenta publicului și cel mai mare televizor Mini LED din lume, un televizor QLED de 98 inch din colecția sa XL, un cinema wall 4K de 136 inch, monitoare cu performanță de vârf pentru gaming, precum și cele mai recente bare de sunet RAY•DANZ Dolby Atmos.

”Suntem încântați să ne întoarcem la IFA și mândri că facem parte din această industrie deopotrivă rezistentă și dinamică. Abia așteptăm să îi întâmpinăm pe vizitatori la standul nostru extraordinar. Sub tema #TCLInspireGreatness vom arăta cum pot produsele și serviciile noastre să îi ajute pe oameni să trăiască, să lucreze și să se joace tot mai bine în fiecare zi”, a spus Shaoyong Zhang, CEO TCL Electronics.

Home Theater captivant cu televizoare Mini LED QLED și bare de sunet RAY•DANZ Dolby Atmos

TCL este dedicat dezvoltării tehnologiei Mini LED. De aceea, vizitatorii standului TCL vor avea șansa de a experimenta la IFA 2022 televizorul Mini LED C835 premiat la EISA, un incredibil televizor Mini LED 4K cu rotire completă, având o calitate uimitoare a imaginii, asociate cu tehnologia Dolby Atmos pentru un sunet captivant. Mai mult, aceștia vor avea ocazia să vadă și televizorul LCD premiat cu EISA Best Buy C735, cu QLED și o rată de refresh ridicată, de 144Hz, ideal pentru gamerii în căutare de experiențe memorabile.

Vizitatorii IFA 2022 vor mai descoperi primul televizor TCL QLED de 98 inch, seria 98C735, care dispune de tehnologia Quantum Dot, cu luminozitate maximă ridicată, diminuare locală și un contrast uimitor care asigură o calitate unică a imaginii. Timpul de așteptare redus și claritatea mișcării asigură de asemenea o experiență de vizionare uluitoare pentru gamers și fanii sporturilor cu mișcare rapidă, precum fotbalul.

IFA 2022 va reprezenta, de asemenea, o ocazie de a testa calitatea audio excepțională a barei de sunet Dolby Atmos C935U RAY•DANZ, câștigătoare a premiului EISA Best Buy Soundbar. Și mai mult, TCL lansează cea mai recentă bară de sunet împreună cu noul TCL X937U, dotat cu tehnologie RAY•DANZ. Ambele pot fi descoperite la standul TCL.

De asemenea, vor fi expuse flagship-ul 4K Mini LED C935, care are până la 1920 de zone de diminuare locală și sistem de boxe 2.1.2, și televizorul TCL C635 QLED cu Google TV, care aduce conținutul de video streaming la un nou nivel de luminozitate și culoare. Având un design actual –  subțire, fără ramă –  este perfect pentru orice spațiu de acasă.

O locuință smart cu electrocasnicele TCL

În zona expozițională dedicată confortului casei va fi prezentă noua linie TCL de aparate de aer condiționat FreshIN. Spre deosebire de sistemele care doar recirculă aerul în interiorul casei, seria TCL FreshIN dispune de sistemul brevetat FreshIN Plus, care ajută la transportul aerului proaspăt de la exterior la interior, cu o capacitate de până la 60 de metri cubi pe oră. Datorită motorului său puternic, ajută la creșterea nivelurilor de oxigen și umiditate.

Tot în cadrul standului TCL vor fi și purificatoarele de aer premiate breeva Pro 700P și 400P, care contribuie la o stare de sănătate mai bună.

În zona mașinilor de spălat TCL, vizitatorii vor vedea cum poți economisi energie datorită noilor mașini de spălat rufe de clasă energetică „A”[1], dotate cu programe de abur pentru eliminarea bacteriilor comune, ceea ce duce spălatul rufelor la un nivel superior.

Accesorii smart intuitive și interactive

Vizitatorii IFA 2022 vor putea explora o nouă lume a posibilităților cu ajutorul ochelarilor TCL NXTWEAR cu display incorporat, care vin cu o serie de îmbunătățiri pentru a îmbogăți experiența utilizatorului. Ușor de folosit, cântărind doar 75g, oferind senzația incredibilă de a vedea un eran captivant, extins, de 140 inch, la 4 metri distanță, acești ochelari sunt o opțiune originală atât pentru gameri, cât și pentru cei care lucrează de acasă.

Mai multe emoții și mai mult de experimentat

Pentru fanii baschetului care urmăresc competiția FIBA EuroBasket 2022 în septembrie, TCL își propune să aducă o parte din atmosfera de pe teren chiar la standul de la IFA 2022, punând la dispoziția vizitatorilor jocuri video VR.

Fiind partener global al FIBA încă din 2018, compania va împărtăși cu vizitatorii târgului de la Berlin entuziasmul pentru această competiție de sport europeană.

TCL va fi prezentă la IFA 2022 astfel:

Când: 2-6 septembrie 2022

Unde: Sala 21A, Messedamm Berlin, Germania

[1] Noua serie TCL P3 în Europa / Seria P12  în China