A decide ce să faci în cazul unei persoane dragi care prezintă semne de demență poate fi foarte dificil și o sursă de mare anxietate. Cu toate acestea, este important să vă amintiți că nu sunteți singuri – multe alte familii au fost nevoite să ia decizii similare.
Există multe tipuri diferite de demență și multe niveluri diferite de gravitate. Demența poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Huntington, tulburarea de consum de alcool și scleroza multiplă. Fiecare tip are propriile caracteristici și evoluție. Este important să obțineți un diagnostic precis, astfel încât să puteți lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la cea mai bună modalitate de a face față evoluției bolii.
Există multe opțiuni de îngrijire. Cele mai frecvente includ:
– Îngrijitor care stă la domiciliu
– Îngrijire bătrâni la domiciliu
– Azil de bătrâni
Alegerea între aceste opțiuni depinde de mai mulți factori: starea de sănătate și nevoile actuale ale persoanei, situația financiară a familiei dumneavoastră, dorințele persoanei (dacă este capabilă să le exprime), capacitatea familiei dumneavoastră de a-i oferi un mediu sigur la domiciliu etc.
Decizia de a apela sau nu îngrijire bătrâni la domiciliu București pentru cineva drag care prezintă semne de demență poate fi una foarte dificilă.
Este important să vă înțelegeți opțiunile și să știți la ce vă puteți aștepta, din punct de vedere financiar și de altă natură, atunci când faceți această alegere.
Pentru a vă ajuta să vă înțelegeți opțiunile, am creat un ghid pentru cele două cele mai comune situații de îngrijire: serviciile la domiciliu și centrele de îngrijire asistată.
Servicii la domiciliu
Primul pas este să vă gândiți dacă persoana iubită poate sau nu să rămână în propria casă.
Există o varietate de factori care pot determina dacă este sau nu posibil ca ruda dvs. să rămână acasă:
-capacitatea persoanei de a conduce în siguranță (sau lipsa acesteia)
-capacitatea persoanei de a găti singură (sau lipsa acesteia)
capacitatea persoanei de a-și gestiona finanțele (sau lipsa acesteia)
-cât de aproape locuiește persoana în cauză de cel mai apropiat spital
Cum să vă confruntați cu semnele de demență?
Este un drum greu pentru toți cei implicați și sunt multe decizii de luat. Ce medicamente să folosești? Ce fel de îngrijire este cea mai bună? Ce se întâmplă dacă tu ești îngrijitorul? Cum vă descurcați?
Sunt multe lucruri la care trebuie să te gândești, dar iată ce trebuie să reții: nu este vorba doar de nevoile tale. Gândiți-vă la ceea ce dorește persoana iubită.
Acest lucru poate fi deosebit de dificil dacă prezintă semne de demență sau se confruntă cu o altă problemă care îi face să aibă probleme în a gândi clar. Poate fi înfricoșător, deoarece s-ar putea simți ca și cum nu iau decizii bune. Dar și nevoile lor contează – poate că nu vor să schimbe ceea ce mănâncă, unde locuiesc sau cine are grijă de ei. S-ar putea să nu dorească deloc să-și părăsească locuința, indiferent cât de mult credeți că acest lucru i-ar ajuta. Dacă sunteți îngrijitorul, poate fi greu să nu controlați totul și să îi lăsați să facă ce vor. Este posibil să nu înțeleagă avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni de tratament sau modul în care boala lor le afectează capacitatea de a lua decizii.
Iată câțiva pași pe care îi puteți face pentru a vă sprijini persoana iubită și pentru a crea un plan pentru viitor.
Pasul 1: Evaluați situația.
Persoana iubită se confruntă doar cu pierderi de memorie ocazionale, cum ar fi să uite unde și-a lăsat cheile? Sau este ceva mai grav care îi afectează capacitatea de a avea grijă de sine și de a trăi independent?
Este important să rețineți că mulți oameni vor avea probleme minore de memorie pe măsură ce îmbătrânesc, dar asta nu înseamnă neapărat că suferă de demență. Asociația Alzheimer are o listă de simptome comune asociate cu demența, inclusiv:
* dificultăți în îndeplinirea unor sarcini familiare, cum ar fi gătitul unei mese simple sau îmbrăcatul dimineața;
* pierderea noțiunii timpului sau a datelor;
* pierderi de memorie care perturbă viața de zi cu zi;
* dificultăți în găsirea cuvintelor; și/sau
* rătăcirea lucrurilor și apoi imposibilitatea de a reveni asupra pașilor pentru a le găsi.
Pasul 2: Vorbiți despre asta.